Jeg synes, at det er stærkt, modigt, at vi i år kan fejre 15 årsdagen for den første Synlighedsdag i Danmark. Det synes jeg, fordi jeg ved, hvor svært det er at fortælle om seksuelle overgreb og at blive både set, hørt og forstået.

Synlighedsdagene er et modtræk til usynliggørelse og tabuisering. Formålet er at få tavsheden og lukketheden om seksuelle overgreb til at forsvinde. Med Synlighedsdagen sættes der fokus på senfølger efter seksuelle overgreb. På tabuisering af seksuelle overgreb og på synliggørelse.

Synlighedsdagen afholdes over hele landet i september og oktober i år i byerne København, Aarhus, Odense, Kolding, Esbjerg, Aabenraa og Aalborg. På synlighedsdagene sættes der både fagligt og erfaringsbaseret fokus på følgerne af seksuelle overgreb i barndom og ungdom fortalt af de dygtigste fagfolk og modige voksne med senfølger.

Overgreb ikke må ties væk

Holdningen bag Synlighedsdagen er, at seksuelle overgreb ikke må ties væk – de skal tales frem i lyset så vi i fællesskab kan drage omsorg for de skader, som den enkelte har lidt og genoprette tilliden til hinanden. Emnerne på Synlighedsdagen spænder vidt, men fælles er, at de handler om, hvordan man som voksen lever med de sene følger af seksuelle overgreb i barndommen.

Jeg har i år haft æren af at være konferencier ved Synlighedsdagene i Esbjerg, Kolding, Aalborg og Aarhus. Det har både været smerteligt og vidunderligt at høre den enkeltes egne fortælling om sit levede liv – smerteligt på grund af al den vold og svigt fortællingerne viser og vidunderligt, fordi fortællerne har modet og styrken til at stå frem og give det meningsløse mening – både for sig selv og andre.

Opfordring: Deltag i en synlighedsdag

Fagpersoner som psykoterapeuterne Lone Lyager, Marianne Fuusager, Nadia Ferhat og Katrine Faber udfoldede mesterligt indsigter og udsigter for livet med senfølger suppleret af stærke fortællinger af forfatterne Kristian Ditlev Jensen og Jens Mortensen, ydermere indlæg fra Reden i Aalborg af Jeanette Dam Kaastrup og af Helle Cleo Borrowman formand for Landsforeningen SPOR og for første gang fortællinger fra eget liv af Pernille i Aarhus og Amalie i Aalborg.

Jeg kan kun opfordre alle til at deltage i en Synlighedsdag og mærke, forstå og møde mange menneskers liv med senfølger. De voksne som engang var børn og oplevede stærke og voldsomme svigt, og har disse erfaringer med sig som følgesvend resten af livet.

Læs mere om Synlighedsdagene på HER